JÄRNETS RIKE – En värmländsk världshistoria

Sep 22nd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Järnets rike

Text: Ingela af Geijerstam
Bild: Bengt af Geijerstam
Gullers förlag 2009

Ingela och Bengt af Geijerstam har åstadkommit en mycket vacker och läsvärd bok om sina släktingar i Värmlands skogar. Släkten Geijer (ur vilken familjen af Geijerstam stigit fram) som från och med 1600-talet såg till att de väldiga värmländska skogarna förvandlades till en ofta blomstrande järnbruks­industri. De var inte ensamma utan också släkterna Dahlgren och Carlström bidrog till svenska ekonomiska framgångar under de tider näringen var den storslagna succé som gjorde Sverige till världens största järnexportör fram till dess ny utländsk teknik på 1800-talet konkurrerade ut varorna från Värmland.

Tiden bidrog också till kulturella framgångar med värmländska författare som Selma Lagerlöf, Erik Gustaf Geijer och F.A. Dahlgren.

Ingela af Geijerstam

Om människorna (mest de burgna), deras storslagna hus och fram- och motgångar skriver Ingela af Geijerstam både poetiskt och sakligt. Boken är fylld med Bengt af Geijerstams makalöstBengt af Geijerstam

romantiska fotografier. Vid dessa stannar man gärna upp och funderar över vad man själv skulle ha känt om man ägt hamrarna vid de forsande strömmarna och fått bo i någon av de vackra bruksherrgårdarna.

Men det mesta har ett slut. Nu tränger sig storskogen på och omsluter de byggnader som människor med så stor möda skapat. Det är väl så det ska vara. Vad människor åstadkommit blir museiföremål som framkallar nostalgi och tillbakablickar.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22