JAKTEN PÅ VANDRARE

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av David Gemmell
Waylander II in the realm of the wolf 2003
Översatt av Björn B. Jakobsson
Wahlströms Fantasy 2004

Jag måste börja med att erkänna att jag inte är någon jätteentusiast när det gäller high fantasy, den del av fantasy-floden som utgörs av berättelser om svunna tider, ädla ridare, svarta skurkar, ädla damer och hiskeliga monster.

Själv väljer jag hellre urban fantasy som mer gränsar till science fiction. Det var alltså inget att förvånas över att alarmklockorna började ringa när jag såg omslaget på boken, en stelt tecknad svartklädd figur med armborst i skogslandskap. Larmklockorna ljöd högre när jag läste baksidestexten för att inte tala om den uppstyltade och pretentiösa författarpresentationen i början av boken.

Grundstoryn är som följer: tidigare yrkesmördare lever ett stillsamt hemmaliv med sin dotter, han sörjer sin i förtid avlidna hustru och tränar sin dotter som är på gränsen att bli kvinna. Plötsligt dyker någon upp och försöker mörda honom – någon från hans förflutna vill ha honom undanröjd.

Alltså måste han greppa sina vapen och söka efter uppdragsgivaren för de lejda mördarna. Ja, ni hör själva…

Men när jag väl kommit in i handlingen och efter en relativt kort tid läst ut denna, för att vara en fantasyroman, tunna volym måste jag erkänna att man rycks med.

Om det är något som David Gemmell kan så är det att driva historien framåt. Okej, du får inte några levande personbeskrivningar, kvinnosynen stinker, blodet flödar och skurkarna är lite för lika araber för att det riktigt ska kännas bra för en politiskt korrekt person som mig.

Men han kan skriva en historia. Ett extra plus får boken för ett fyndigt religiöst brödraskap som förekommer.

Sen måste jag tillägga en sak, det är först när man läser andra böcker som man förstår att JRR Tolkien, som praktiskt taget uppfann high fantasy-genren, kunde en sak och det var att hitta på namn på personer och platser som kändes okej – här orkar, som jag ser det, ingen modern fantasy-författare ens komma i närheten av den gode Tolkien.

RIKARD LINDQVIST  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22