JAKTEN PÅ DEN MYSTISKA BÄGAREN

Jun 12th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till Jakten på den mystiska bägarenAv Torbjörn Lagmark
Hoi Förlag 2013
ISBN 978-91-86775-48-3, 551 sid

Jag kan gå med på förlagets beskrivning att detta är Sveriges första kockroman eftersom ingen författare jag känner till tidigare gått ut med att vara kock. Men Lagmark är inte först med att beskriva mat i deckare och thrillers. Tänk Rex Stout som lät sin väldige detektiv Nero Wolfe äta och tänka sig igenom ett otal kulinariska deckare. I Sverige har vi matglada författare som Stieg och Ulla Trenter samt Jan Mårtenson som med vällustiga beskrivningar får snålvattnet att dyka fram hos en hungrig läsare. Inte ens i texten insmugna recept är helt nytt. Det läste jag senast i en novellsamling av Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm.

Torbjörn LagmarkTorbjörn Lagmark har tidigare gett ut böcker om mat och hur sådan bör tillagas, men som thrillerförfattare är han debutant. Det är en fartfylld historia han har skrivit om – enligt förlagsreklamen ”en kocks otroliga äventyr”. Håller med, otroliga äro i sanning dessa äventyr.

Alltsammans börjar på Mallorca där kockfamiljen Hugo och Paula Larsson hamnar mitt i en mordscen under lunchen och i detta tumult råkar Hugo få med sig en bägare av okänt ursprung. Aha, tänker ni och ser genast Dan Brown framför er viftande med den heliga Graal. Jodå, fast här är det en riktig bägare och inte Maria Magdalena och kärlet måste ha stor betydelse för någon eftersom han genast börjar bli jagad av busar som vill ha den tillbaka.

Där någonstans borde författaren ha stannat upp och tänk efter hur man gör en kriminalhistoria av alltsammans. I stället drämmer han i med storsläggan och plockar ur rockärmen fram gamla nazistsymboler, ett dussin mördade professorer i Köpenhamn, ytterligare en sådan akademiker som självmördar sig i Helsingborg, och ett par lik i en sommarstuga. Som om inte det skulle räcka hamnar en kraschande rymdfärja i historien och allt utmynnar i en händelserik jakt genom ett stort antal europeiska länder. Och överallt dräller det av matlagningskunnigt folk.

Man hinner knappt dra efter andan, än mindre svälja.

KARL HJELM

Författaren har en kommentar till recensionen

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22