JAKTEN

Dec 28th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till JaktenAv Simon Scarrow
When the eagle hunts 2009
Översättning Bodil Bergh
Historiska Media 2010

Denna bok är den tredje delen i en serie om det romerska riket. Författaren har i denna bok valt att låta läsaren få följa två romerska soldater genom ett antal slag och äventyr. Syftet är att ge märg och blod till skildringarna i Silverörnserien, som han har valt att kalla böckerna.

Den tredje delen, som man också kan läsa fristående, skildrar hur romarrikets yttersta utpost i England kommer i kontakt med vänligt såväl som fientligt sinnade stammar. Hårda slag utspelar sig mot de folkgrupper som på grumliga grunder valt att låta sig ledas av druider. En underliggande jakt på några tillfångatagna romare tillåter två av bokens huvudpersoner att spela ut hela sitt garnityr av vapen och våld.

Simon ScarrowBoken skildrar med stor skicklighet de olika stridsmetoder som stod den tiden till buds. Såväl romarnas som den infödda befolkningens. Med hjälp av några vänligt sinnade invånare lyckas de två romarna nå långt in i druidernas land för att försöka genomföra ett fritagningsförsök.

Boken är mycket våldsam och skulle man försöka komma ihåg hur många personer som kraftigt blödande avlider i den, kommer man troligen att misslyckas. Alla delar av bataljerna är skildrade med stor exakthet.

I vissa fall kanske skildringen förlorar sig i detaljer och helheten går förlorad. Man kan inte nog understryka att den som uppskattar våldsamma skildringar av romarriket kommer att uppskatta boken.

Vissa jämförelser görs mellan romarriket och de lokala stammarna i England.

Många gånger kommer då de romerska värderingarna, till exempel dess kvinnosyn, att stå på skam.

Författaren väjer inte heller för att kullkasta etablerade ”sanningar” om, till exempel, druiderna och deras maktutövning.

Översättningen är mycket väl genomförd och språket flyter lätt genom hela boken.

Trots svåra skador och enorma blodförluster överlever givetvis de båda romerska hjältarna för att troligen få fortsätta striderna i en nästkommande bok i Simon Scarrows serie.

MIKAEL PAASIKIVI

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22