JAGAD

Sep 15th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till JagadAv Lotta Luxenburg
Lind & Co, 2020
ISBN 9789179032982, inbunden, 255 sidor

Författaren är flitig. Det här är hennes andra kriminalroman för året, men inte i samma serie. Detta är den fjärde delen om stockholmspoliserna Nick Johansson och Klara Pil. De tre tidigare utgåvorna har utgivits som ljud- och e-böcker. Jag, som nästan uteslutande konsumerar böcker i pappersform, har därför missat dem.

Det förekommer en hel del referenser bakåt till de böckerna i handlingen, men det går förhållandevis bra att följa med ändå. Det stör inte nämnvärt. Boken står på egna ben.

Inledningen är extremt spektakulär. När en vagn kommer ut ur kärlekstunneln på Gröna Lund är tre av passagerarna döda. Fler lika uppseendeväckande mord sker i Stockholm. Polisen är snart på det klara med att en seriemördare härjar. Men det verkar som om offren inte har någonting gemensamt. Hur ska man skydda samhället när man inte har något att gå på? 

Nick Johansson har varit sjukskriven och får utredningen direkt i knät på sin första dag efter återkomsten. Tillsammans med Klara Pil kämpar de för att minska det försprång som mördaren har. Samtidigt vet läsaren mer än de, eftersom våldsverkaren har egna kapitel då och då. De båda poliserna, och även deras andra kollegor verkar att ha varit med om mycket bakåt i tiden. De bär alla på tunga minnen. De tre tidigare böckerna måste därför ha innehållit extremt mycket dramatik.

Det här fungerar mycket bättre än Lotta Luxenburgs andra serie om Isabelle Knyckare och Nikolaj Malmsten. Det är mer koncentrerat och verkar bättre genomtänkt. Visserligen använder sig författaren även här av alltför många klichéer och deckarschabloner, men intrigen i denna bok ger ändå lite mersmak.

NISSE SCHERMAN

Lotta Luxenburg

Lotta Luxenburg. Foto Eva Lindblad

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22