JAG VET VAR DU BOR

Dec 5th, 2016 | By | Category: 2016-12 dec, Recension

Omslag till Jag vet var du borAv Claire Kendal
The Book of You, 2014
Översatt av Johanna Svartström
Bazar Förlag, 2016
ISBN 978-91-7028-410-6, 356 sid
or

Ämnet ”stalker” har dykt upp i olika varianter på senare år. Även i Sverige finns författare som med olika framgång sökt sig till förföljelsetemat. Ett exempel är Dag Öhrlund med romanen Besökaren från 2014 men frågan är om inte Kendal åstadkommit den ultimata stalkerhistorien.
Här är det, som så ofta i verkligheten, en kvinna som förföljs och redan i inledningen har Kendal lyckats fånga in läsaren i det klaustrofobiska sinnestillstånd som huvudpersonen Clarissa upplever när Rafe finns överallt där hon själv är.  Rafe är förblindad av henne, ställer presenter utanför hennes dörr, skickar meddelanden till mobilen och låter henne hela tiden veta att han håller henne under uppsikt.

Claire Kendal
Ännu värre blir det när han fattar att Clarissa blir intresserad av en kollega i den rättegångsjury där hon ingår. Svartsjukan eldar på hans redan överhettade sinne och hon blir klar över det hon redan innan anat: Rafe kommer aldrig att låta henne slippa honom – om han så måste döda henne för att ingen annan ska få uppleva hennes gunst.

Romanens sidohandling, rättegången är också en spännande historia. Kendal lyckas binda samman de två berättelserna till en riktig nagelbitare som får de små håren att resa sig på kroppen under läsningen. Man måste bara få veta hur allt ska sluta. Kommer Clarissa att klara livhanken, kommer hon att få uppleva den kärlek hon längtar efter eller kommer hon att bli ett offer för en galen beundrare? Hon gör sitt bästa för att komma ur knipan men hjälpen är svår att få. Lagar är inte alltid skrivna efter hur en utsatt känner sig så länge hoten inte är konkreta och våld inte inträffat eller kan bevisas.

Claire Kendals debutroman är en verklig blodisare som kan få vilken kvinna som helst att bli mörkrädd mitt på ljusa dagen. Jag förundras inte det minsta av att boken blivit översatt till tjoget språk. Inte heller över att denna USA-födda engelska undervisar i kreativt skrivande. Det visar Jag var vad du bor att hon kan.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22