JAG VÄLJER LIVET

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Sabine Dardenne
J’avais 12 ans, j’ai pris mon vélo et je suis partie à l’ecole 2005
Översatt av Bo Rydén
Prisma 2005

Belgien skakades 1996 av att Marc Dutroux slagit till igen. 1989 hade han dömts till 13 års fängelse för övergrepp på barn och unga flickor men släppts tre år senare för ”gott uppförande”. Polisen hade hittat fyra flickor mördade och nergrävda, men två levde när polisen tog sig in i Dutroux hus nära Charleroi. Den tolvåriga Sabine Dardenne, som varit fånge där i 80 dagar, blev polisens huvudvittne mot mannen som kom att kallas ”Belgiens monster”. Nu har hon skrivit en bok om sina upplevelser.

Den nu 20-åriga skriver att hennes ”egna terapi” går ut på att avskärma sig från sina upplevelser i källaren, försöka glömma att hon alls varit med om dem. Den vanliga psykoterapin hjälper inte. I stället försöker hon sig på den taktik hon använde gentemot Dutroux. Det tycks inte heller hjälpa, hon misslyckades med att bli en ”vanlig tonåring”. Hon kvävs av nyfikna blickar och hatar att folk vill ha autografer. Hon får en pojkvän men värjer sig mot hans närmanden. Till sist hoppas hon på att kunna hämnas på Dutroux genom att ”älska”. När det spricker bestämmer hon sig för att berätta allt i en bok som hon skriver tillsammans med Marie Therese Cuny.

Det har inte blivit någon lyckad bok. När hon väl börjat berätta blir det med ett ordval som frossar i tillmälen och glöder av hat. Det må vara hur sant som helst att Dutroux och hans medhjälpare var ”monster” och ”vedervärdiga” med att det ideligen upprepas känns tröttsamt.

Språket är taffligt och saknar nyanser. Det är knappast Bo Rydéns fel.

INGER STRANDBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22