JAG SKA SKYDDA DIG FRÅN ALLT

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Lauren Kelly [pseud för Joyce Carol Oates]
Blood Mask 2006
Översatt av Ulla Danielsson
Wahlström & Widstrand 2007

Den flitiga Joyce Carol Oates skriver spänningsromaner under andra författarnamn än sitt eget, men det handlar ytterst lite om traditionella deckare.

Anslaget är dramatiskt: först en prolog med en skulptur i blod, sedan börjar berättelsen med en ung kvinna som hittas i skogen, misshandlad, halvnaken och drogad. Hennes faster, som hon bor hos sedan hennes far satts i fängelse, är försvunnen.

Sakta får vi veta mer, både bakåt i tiden och framåt. Men mycket blir in i det sista oklart. Vad hände egentligen?

Huvuddelen av boken handlar om livet på den konstnärsgård där hennes faster lever, där hon har ateljéer och gästbostäder för unga konstnärer, och där hon underhåller New Yorks konstelit och kändisar. Hon äger en av stadens mest moderna gallerier och är känd för att ha näsa för det nyaste inom konsten.

Skulpturen i blod är en sådan nyhet och blir en katalysator för den katastrofala utvecklingen. Den unga tonåringen berättar om vad som sker, och vad som synes ske, men talar hon sanning?

Jag kan för lite om hur det moderna konstlivet i USA fungerar för att kunna säga om skildringen är realistisk, men personskildringarna är trovärdiga. Det är en fascinerande läsning men jag är ändå otillfredsställd: det är för mycket vagheter och upplösningen oklar. Jag kräver inte pusseldeckarens slutgiltiga svar, men här blir det för mycket spegelbilder för min smak. Andra kan tycka helt annorlunda.

En sak som dock retar mig mer är titeln. Den är tvetydig, vilket är bra, men varför inte En mask av blod som är en översättning av originaltiteln och är ett fokus i hela berättelsen. Visserligen kan den leda tankarna till mer våldsamma genrer, men kan också vara en nyckel till gåtan.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22