JAG SKA GÖRA DIG SÅ LYCKLIG

May 7th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Jag ska göra dig så lyckligAv Anne B Ragde
Jeg skal  gjöre deg så lykkelig 2011
Översatt av Margareta Järnebrand
Forum 2012
ISBN 9789137137742, 278 sidor, inb

Ragde är en författare som verkligen kan hantverket!

Boken består av tre delar. Den första  är längst. I den möter vi de åtta familjer som bor i lägenheterna, två på varje våningsplan. Det blir som åtta noveller man skulle kunna läsa fristående. Oftast är det hemmafruarna som får huvudrollen, även om några män tecknas väl. Vi får se samma händelse ur flera personers perspektiv, när de gör gästspel i varandras kapitel.

Det är mitten av 60-talet, vilket vi påminns om av tv-nytt och tidningar. Ingen av fruarna arbetar utom en som driver en frisersalong hemma. De andra får fylla dagarna med annat: städa, laga mat, bråka om trappstädningen. Som läsare blir man intresserad av familjernas fortsatta öden, men där lämnar Ragde oss i sticket. Vi kan ju gissa, vilket man gärna gör eftersom personskildringen är så intressant och ger förutsättningar för funderingar.

I andra delen möter vi en 19-åring som upptäckt ett smart sätt att tjäna pengar: han säljer och monterar titthål mot en billig slant. Nu har han hamnat i den uppgång  som vi besökt tidigare. Vi får möta  damerna i huset i en ny situation, se dem ur ett nytt perspektiv. Alla köper titthål utom änklingen på fyra trappor.

I sista avsnittet har man fått råttor i källaren. Vaktmästaren har förgäves  försökt bli av med dem  med hjälp av gift. Då kommer någon på  att försöka gasa ihjäl dem. Hela huset förenas i denna insats. En lastbil körs fram. Vaktmästaren hittar säckar att täppa till alla hål med, barnen får springa runt och varna alla för vad som ska hända.

De som inte deltar i arbetet går ut på balkongerna för att betrakta skådespelet.

En mycket bra bok, omodernt kort, men innehållsrik. Mitt intresse för berättarteknik gör att jag särskilt  uppskattar att Ragde så väl behärskar att  inte ha en huvudperson utan flera. Att vi plötsligt byter perspektiv och får titthålsförsäljarens bild av personerna, är en trevlig överraskning.

I råttkriget förenas hela huset!

Tidsmarkörerna är tydliga men samtidigt diskreta. Ragde ropar inte ut: Nu är det 1965! Läsaren får själv vara observant. Förekomsten av tv, frysar och dammsugare anger också tiden.

Summa summarum: en bok man har stort nöje av under läsningen men som man också kan återvända till.

BENGT HEURLIN

Anne B Ragde

Anne B Ragde. Foto Lasse Berre

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22