JAG RINGER MINA BRÖDER

Oct 29th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till jag ringer mina bröderAv Jonas Hassen Khemiri
Bonniers 2012
ISBN 789100132651, 128 sid

Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak i går. Har ni hört? En man, en bil, två explosioner, mitt i city.

Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen är gripen. Ingen är misstänkt. Inte ännu. Men nu börjar det. Gör er redo

Jag ringer mina bröder och säger: Ligg lågt i några dagar. Stanna hemma. Släck lamporna. Lås dörrarna. Vinkla persiennerna på det där specialsättet som gör att ingen kan se in men ni kan se ut.

Jag ringer mina bröder och säger: … Lämna Palestinasjalen hemma. Bär inte på någon misstänkt väska.

Jonas Hassen KhemiriJonas Hassen Khemiris senaste roman bygger på ett inlägg i DN, om vi och dom, som han gjorde strax efter bomben som smällde mitt i Stockholm city.

Det är en tunn bok på 125 spatiösa sidor. Hans språk driver läsaren med våldsam hastighet framåt, mot slutet. Språket är som en actionfilm utan pauser. Boken behöver under inga förhållanden ha fler sidor. Innehållet räcker för att han ska lyckas förmedla stämningar, intellektuella kullerbyttor, sociala spänningar. Med andra ord är det en stark politisk bok han skrivit. Alla förutfattade meningar finns medtagna. Alla vansinniga förutfattade meningar finns medtagna.

Under 25 års tid har de tillbakablickande sociala barndoms- och ungdomsskildringarnas misär dominerat den svenska skönlitteraturen.

Med Jag ringer mina bröder har Jonas Hassen Khemiri befäst sin ställning som nydanaren av politisk skönlitteratur och sett till att en ny samhällsengagerande romantyp tar rejäl plats, trots sin litenhet, i bokhyllorna och på läsplattorna.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22