JAG KOMMER SEN …

Nov 3rd, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Jag kommer senAv Eva Wiklund
Norlén & Slottner 2010

Natten till den 30 oktober 1998 inträffade en brand i ett tillfälligt diskotek vid Backaplan på Hisingen i Göteborg. Lokalen var godkänd för 150 personer men när branden utbröt fanns 375 ungdomar där. 63 omkom och 213 skadades.

Det visade sig att branden var anlagd av fyra 17-19-åringar som nekats tillträde till festen. De skyldiga dömdes till fängelsestraff.

På 10-årsdagen av branden 2008 avtäcktes på Backaplan ett minnesmonument med  de omkomnas namn och ålder ingraverade i guld.

Eva WiklundEn av de omkomna var Anne-Britt Söderbergs dotter Johanna och det är om henne och hennes kamp för att komma tillbaka till livet som Eva Wiklunds (bilden till vänster) dokumentärroman Jag kommer sen … handlar. Förlusten av dottern är inte det enda som drabbat Söderberg (bilden till höger). Hon har nu flyttat från Sverige och bor och arbetar på Costa del Sol i Spanien.Anne-Britt Söderberg

Den gripande boken är väl underbyggd av intervjuer med brandmän, åklagare, kommunfolk och försvarsadvokater.

Eva Wiklund är född i Hälsingland, bosatt i Värmland och har tidigare skrivit boken Det finns ingen gräns om handikappsimmaren Anders Olsson och hans kamp för att komma ifrån ett morfinmissbruk.

LIV ANDERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22