JAG HÖR SIRENERNA PÅ GATAN

Oct 31st, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Jag hör sirenerna pågatanAv Adrian McKinty
I hear the sirens in the street, 2013
Översatt av Nils Larsson
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-819-3, 343 sidor

Året är 1982, spelplatsen Nordirland och den envise snuten Sean Duffy är tillbaka på mordroteln hos Carrickfergus polisstation, medaljerad och befordrad efter de traumatiska upplevelserna i fjolårsboken Kall, kall jord. I bakgrunden finns alltid den nordirländska konflikten mellan lojalister och republikaner som åter hettat till sedan de politiska manipulationerna på 1960-talet. Duffy och kollegan McCrabban kallas att undersöka en övergiven fabrikslokal där en nattvakt funnit blodspår. Där hittar de mer än så – en resväska med en huvudlös kropp kapad nertill vid knäna. Mannen, ty det är en sådan, saknar ID-handlingar men en ledtråd finns, en tatuering.

Adrian McKintySå småningom kommer det fram att liket är amerikan och att han blivit förgiftad av växtgiftet abrin (framtaget ur paternosterbönor) en substans som påminner om ricin men är ännu giftigare. Resväskan spåras till en man som mördats av IRA och Duffy menar att det mordet borde ha utretts bättre eftersom det industripolitiskt verkar höra ihop med biltillverkaren DeLorians etablering i området.

Den hetlevrade Duffys galghumor – han borde kanske ha fått snubbor av sina överordnade – firar triumfer (Nils Larsson torde ha haft både roligt och jobbigt när han gjorde denna utmärkta översättning), grundligheten är påfallande, intrigen intrikat och tempot högt. Författarens beskrivning av hur polismannen går in för sitt arbete för att distrahera sig från sitt usla kärleksliv är kanske inte superoriginellt men förklarar den metodiska envishet som Duffy besitter.

En liten lustighet är att varje kapitelrubrik är en originaltitel på en Tom Waitslåt. Jag hör sirenerna på gatan är en alldeles utmärkt polisprocedurroman om en udda polis i en miljö som inte hör till de vanligaste i litteraturen. Att jag haft förmånen att läsa McKintys Kall, kall jord tidigare ökade förståelsen för denna uppföljare.

Adrian McKinty föddes i nordirländska Belfast 1968 och växte upp i de områden han beskriver i sina romaner. Han var varit bosatt i Harlem, New York City och i Denver, Colorado men bor sedan 2008 med hustru och två barn i Melbourne, Australien. Hans författarskap har genererat flera litterära priser, bland annat The Spinetangler Award och han har också nominerats till det prestigefyllda CWA Steel Dagger.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22