JA, MINSANN

Oct 24th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till Ja minsannAv Carl Magnus von Seth
Carlssons 2011
ISBN 978-91-7331-450-3, inb, 177 sid

Det ska direkt sägas att Carl Magnus von Seth hör till mina största älsklingsförfattare. I mitt “Hemliga rum”, där jag bl a förvarar mina egna böcker och mina övriga litterära skatter, finns ett tiotal böcker av von Seth.

Inramad på väggen hänger en teckning Carl Magnus von Seth gjort. Den visar hur hans älskade får flyger mot himlen och blir änglafår.

C M von Seth har skrivit lysande romaner och underfundiga dikter. När han nu kommer med Ja, minsann är det väl närmast ett slags memoarer – älskliga minnen från ett mycket långt liv med bl a radioanställning, biskötsel, fåravel och författarskap. Jag har numera tröttnat på att av snällhet recensera skräpböcker och medelmåttor. När man blir gammal måste man ta vara på den knappa tid man har kvar.

Carl Magnus von SethMen Ja, minsann är en sann bok för livet. En att låta ligga på nattduksbordet och återkomma till många gånger. Att glädjas åt. Och låta sig tröstas av.

Författaren närmare sig de nittio och har mött många människor också jag minns. Harry Martinson hörde jag tala i Botan i Uppsala, i den staden läste jag poetik för Victor Svanberg. Gunder Hägg tränade jag med i Motala. Erik Lindegren forskade jag på och intervjuade. Antikvariebokhandlaren Gunnar Johansson-Thor var min vän och Alf Henrikson mötte jag många gånger liksom hans förläggare Sven Gunnar Särman. Gabriel Jönsson lärde mig älska Skåne när jag vantrivdes i Motala. För att nu bara ta några exempel i högen.

På min vägg hänger som sagt bilden av hur fåren far till himlen. Det finns också i den nya boken stråk av det vi kan ana men inte veta och därför kallar “övernaturligt”. När barnet von Seth var svårt sjuk såg han en ängel. På OBS! möter skalden en dag Pär Lagerkvist stående sist i en kaffekö. Det är bara det att nobelpristagaren är död sedan länge! Jag kommer att tänka på Lagerkvists novell, där han och hans far möter ett tåg, som går utanför tidtabeller och all rimlighet.

Döden finns påtagligt med i boken. “Barnen ska inte gå bort före sina föräldrar” skriver författaren och talar sen om sin son Johan som “dog nyss, femtiotre år gammal”. En text heter “Det korta livet”. Där fotograferar författaren och “Johans Margita” varandra:

“Vi möts i ett skratt. Nästa sommar är Margita död. Bilden finns kvar.”

En månad efter Johans död sände fadern ett meddelande till Johans gamla e-postadress och fick svaret är där var “A permanent error”.

Min litteräre idol von Seth intervjuade min allra störste litteräre idol William Faulkner. Den senare var fullt så otillgänglig och osällskaplig som jag hört berättas. Han hatade radio och struntade i vad folk ansåg om hans romaner.

Något för en författare att grubbla över. Liksom det mesta i denna rika, levande, mänskliga, rent ut sagt underbara bok!

                                                                                                              JEAN BOLINDER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22