JA MÅ HON LEVA

Aug 1st, 2019 | By | Category: 2019-08 aug, Recension

Omslag till Ja må hon levaAv Anders Roslund
Albert Bonniers förlag, 2019
ISBN 978-91-0-018003, inbunden, 491 sidor

Mina recensentkolleger har några gånger kommenterat att upplevelsen av en bok kan skilja sig mellan att läsa och att lyssna på den. Nu vill jag lägga till att det var (lite) olika upplevelser att läsa denna Hoffman—Grens-thriller som följetong och som tjock bok.

Jag började nämligen läsningen i Dagens Nyheter som valt den årets sommarföljetong. Lite efter hälften av avsnitten fick jag boken och kunde läsa klart. Spänningen är förstås densamma, men när man måste vänta en dag på nästa avsnitt är spänningen mer irriterande.

Spännande är det ju, som väntat, efter de tidigare Tre sekunder, Tre minuter och Tre timmar. Den här skulle ju rimligen heta Tre dagar, för det är tre dagar som är den tidsfrist som Piet Hoffman och kommissarie Ewert Grenz har för att både sätta stopp för hot mot Hoffmans familj, få klart för sig vilken polis som sålt ut farliga hemligheter som bara ska finnas inlåsta i en polischefs kassaskåp i det det särskilt skyddade arkivet och vilka som ligger bakom ett antal koordinerade gangstermord.

Hemliga papper som skulle utsätta Piet Hoffman och hans familj för akut livsfara.

Någon har skaffat fram pappren och vill tvinga Hoffman att starta gängkrig i Stockholm för att man ska kunna sälja mycket farliga vapen.

Början av berättelsen är det som gett titeln: en liten flicka, 5 år, har firat sin födelsedag. Men hela hennes familj, mamma, pappa och syskonen, har skjutits ihjäl. Hon klarade sig för pappa satte in henne i ett skåp och hon förstod att hålla tyst.

Det var en yngre Ewert Grens som utredde morden och som själv tog hand om den lilla flickan och sedan fick henne till skyddat boende med nytt namn och en fosterfamilj.

Nu, många år senare sker ett egenartat inbrott i samma lägenhet, och kommissarie Grens alarmeras.

Det är alltså många trådar i väven, och Grens misstänker att en del av dem hänger ihop. Läsaren luras förfaret av författaren som ser till att det blir många oväntade svängar både för läsaren och för huvudpersonerna.

En riktig bladvändare, när man läser boken alltså.

Grens närmar sig pensionen, Hoffman vill ha det lugnt med sin familj. Det skulle ändå inte förvåna om de dyker upp igen. Mycket välkommet i så fall.

LEIF-RUNE STRANDELL

Anders Roslund

Anders Roslund. Foto Emil Eiman-Roslund

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22