IXANDER VID METASOXL

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Hansi Linderoth
mbm förlag 2005

Jag vill inte påstå att jag begripit varenda metafor i den här boken, men som tur var är den bara på 100 sidor, för jag kunde inte slita mig förrän jag läst den till slut. Det är en mycket ovanlig berättelse, en sorts sf eller fantasy författad på ett återhållsamt, ibland staccatoartat språk och med ett underbart flyt.

Handlingen påminner om Att angöra en brygga upphöjd till skön dikt. Ön Metasoxl som härföraren Ixander förgäves med hjälp av bl.a. jättelika torn försöker att landstiga på omges av en glipa där vattnet rusar ned och drar med sig allt, en oöverstiglig motsats till mur.

Denna berättelse, som kunde ha varit en episod värdig en Odysseus utspelar sig på 300-talet före Kristus. Anknytningen till den bisexuelle Alexander den store är tydlig. Den märkliga glipan för tanken till den avskurna viken Kara Burgaz i Kaspiska havet där vattnet strömmar ned och avger ett rött sken mot horisonten, en plats som Ingvar den vittfarne troligen nosade på år 1041. Sällan har ett särpräglat språk ingått en så fin symbios med den handling som beskrivs. Ixander vid Metasoxl har dimensioner utöver den spännande handlingen. Tyvärr stämplas den nog som finkultur.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22