IVANS ÅTERKOMST

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Tawni O’Dell
Coal Run 2004
Översatt av Ulla Danielsson
Natur och Kultur 2005

Genom Tawni O’Dells roman Ivans återkomst går en ton av förlust.

Det är svårt att säga när den uppkom. Kanske var det när gruvschaktet i den lilla staden i West Virginia rasade in och begravde huvudpersonens pappa (och nästan etthundra andra arbetare). Eller så var det när huvudpersonen skadade benet så att fotbollskarriären gick om intet. Eller kanske när hans ungdomskärlek, som fött ett barn som han aldrig velat träffa, hamnade i mångårig koma efter att ha blivit grovt misshandlad av sin man.

Hur som helst så leder denna ton av förlust till en ständig spänning under det till synes händelselösa förloppet. Spänningen märks mer i tafatthet och dagdrömmar om hämnd och förlösning än i verkligt våld, trots att huvudpersonen arbetar som vicesheriff.

Ivans återkomst ger lite samma känsla som de många amerikanska filmer som gjorts på temat medelålders förlorare i landsortshåla.

Precis som i dessa filmer är den manliga självupptagenheten tidvis nästan bedövande. I gengäld är kvinnorna starka, uppfinningsrika och uthålliga bärare av de mellanmänskliga nätverk som gör att någonting överhuvudtaget består över tid.

Romanen är således inte fri från schabloner, men Tawni O’Dell får människorna att leva under och bortom schablonerna. Hon skriver vackert, med klarhet och nerv. Och hon spelar med de förväntningar på urladdning och upplösning som en del deckar- och thrillerinslag i romanen väcker.

Det kommer också en urladdning och en upplösning, men det ändrar inte mycket. Livet är mer komplicerat än så. Förlusten är kvar, men också mer än väntat av det som troddes vara förlorat.

PÄR ALEXANDERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22