ISKARLEN OCH TRASDOCKAN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Lars Weiss
Norstedts 2000

Man slås med häpnad av att mannen med ormbootsen hunnit med att skriva en roman på nästan 400 sidor efter sorgearbetet med den misslyckade chefsplaceringen på Sveriges Television och innan han sjösatte gratisprojektet Stockholm News.

Men han har tydligen arbetskapacitet som få och denna nya thrillerliknande roman om människorna kring en fuskbyggd skyskrapa i Chicago är en journalistisk skriven produkt.

Historien utspelas 1919 och Weiss har rekognoscerat rejält. Vissa resultat av denna forskning leder till att läsaren drar på munnen. Weiss använder så mycket han kan av sina kunskaper, vilket gör att folk i romanen ideligen tänker eller talar om geografiska och historiska saker i de märkligaste sammanhang. Och vissa formuleringar får en dessutom att tänka på Evan Hunter/Ed McBain. Det är i sig inte den sämsta förebilden.

Chicago vid den här tiden är känd från tidiga maffiauppgörelser. Borgmästaren var en sagolikt korrupt person, så berättelsen om mutskandaler kring honom och hans svenske rådgivare är inte gripen ur luften. Dessutom kokar rashatet i staden, där man bara väntar på spritförbudet och förbereder sig inför detta.

Det är riktigt spännande och det går faktiskt att hoppa över de inlagda faktarutorna som mest ligger där som stoppklossar.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22