ISKALLT OCH STENHÅRT

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Rickard Flinga
Norstedts 2005

Undertiteln på denna biografiska bok är Mina tjugo år i Texas fängelser. Författaren bor numera i Uppsala. Boken är skriven på engelska (förmodar jag) och översatt till svenska av Margareta Eklöf.

Alltsammans började den 9 juli 1981. Flinga hade fått veta att arbetskamraten Wayne förgripit sig på hans dotter Danielle. Han tog sin pistol och körde till Wayne, krävde att få tillbaka dotterns trosor. När Wayne till sist tog fram dem blev Flinga som galen och sköt ihjäl arbetskamraten med elva skott.

Han dömdes til1 45 års fängelse för överlagt mord och satt 20, varav 13 i isoleringscell. Flinga berättar sakligt och skakande om sadismen i delstaten Texas fängelser. De anställda hatar sin dåliga lön och att frustration går ut över de intagna. Men det är mer eller mindre sanktionerat – ett straff ska verkligen kännas. Även mellan fångar är våldet vardagsmat. Flinga börjar prologen med erkännandet:

”Jag minns alldeles tydligt första gången jag knivhögg någon”. Han började läsa för att behålla förståndet. Sjutton månader tog det att läsa igenom de 26 banden av Encyclopedia Britannica.

I mitten av 80-talet kontaktade han Sverige för att få flyttas till ett svenskt fängelse och avtjäna resten av straffet här. Det är inte så lätt gjort – tänk på Annika Östberg – men år 2000 kom han i alla fall hit.

Det är en tänkvärd bok. Namnet Guantanamo dyker upp i skallen då och då.

LENNART BRÅDING

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22