ISFRONT Kalla kriget i norr

Jul 16th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till IsfrontAv Asbjørn Jaklin
Isfront – den kalde krigen i nord 2009
Översatt av Ulf Gyllenhak
Forum 2010

Den här boken skulle lika gärna ha kunnat heta De vettskrämda. Den tar vid där Jaklins tidigare bok Nordfronten slutar. Andra världskrigets allierade var plötsligt av med sin kompis Sovjetunionen som nu – med all rätt – sågs som en superfarlig fiende. Churchill hade efter att ha röstats bort av britterna myntat uttrycket järnridån. På östra sidan av den regerade Warsavapakten och i väst skamlade Nato med vapen. I mitten fanns så nationer, som Norge, där rädslan var stor, lika stor som i Moskva och Washington. Kapprustningen var ett faktum.

Norge, erkannerligen Nordnorge med sin gräns mot Finland och Sovjetunionen, kom att bli ett av de mest välbevakade områdena i Europa efter att vård grannland på andra sidan Kölen blivit medlem av Nato. Många fruktade en invasion från öst och förberedde landet för försvar. Jaklin har i Riksarkivet i Stockholm spårat upp ett dokument som visar att Norge tog hjälp av fyra höga tyska militärer för att organisera försvaret. Tysk militär hade under kriget besatt Norge och visste av erfarenhet hur det klippiga, fjordrika landet borde försvaras.

Undra på att ryssarna så här blott fyra år efter segern över Nazityskland häpnade och drog efter andan. Visserligen var det tyska besökt strängt hemligt, men det en vet har snart fler reda på.

Det talades i dessa inre kretsar om att när Sovjetunionen angrep skulle genast atomvapen sättas in mot de ryska städerna Murmansk och Archangelsk. Jaklin citerar ofta den nordnorska tidningen Nordlys där han nu själv arbetar och där hans far tidigare var redaktör och menar att det finns bevis för att USA länge pressade den norska regeringen för att få placera ut kärnvapen i den geografiska förbannelsen Nordnorge. De ville att norrmännen skulle använda missilen Honest John, ett vapen som inte var till någon nytta innan den försågs med atomstridsspets.

Området Finnmark blev spelplats för agenter och dubbelagenter och de fallbeskrivningar som förekommer i Isfront är både spännande, triviala och tragiska. Inte minst när det gäller de människor som engagerades till den topphemliga norska beredskapsorganisationen Stay Behind. Dessa skulle vid en eventuell sovjetisk invasion fungera som agenter och sabotörer.

Långt efter kalla krigets slut hittade poliser som misstänkte en man förhembränning ett jättelager vapen och ammunition i hans hem. Det kunde spåras tillbaka till Stay Behind-organisationen.

Men Jaklin nöjer sig inte med att beskriva tillståndet i norra Norge. Han tar ett större grepp och berättar initierat om storpolitiken och dess följder på många platser jorden runt. Här finns berättelsen om Gary Powers och det U2-plan som sköts ner av Sovjet under en spaningsflygning (som egentligen skulle ha slutat i norska Bodø) och kom att bli en propagandaframgång för Chrustjev. Ett annat plan, denna gång en passagerarfarkost, var det koreanska KAL007 på väg från New York till Seoul, kom oavsiktligt ur kurs och sköts ner av sovjetiskt stridsflyg. Den gången var det nära till katastrof för freden, eftersom den amerikanske presidenten Ronald Reagan blev rasande. Självklart finns Kubakrisen med liksom redogörelser för flera andra incidenter som kunde ha resulterat i Tredje världskriget och troligtvis mänsklighetens undergång.

Men bland de vettskrämda makthavarna fanns gudskelov folk med annat än sågspån i huvudet, vilket gjorde att vi överlevt och dessutom gjort att Asbjørn Jaklin fått tillfälle att skriva ytterligare en alldeles utmärkt och lärd bok.

KJELL E. GENBERG

Asbjörn Jaklin signerar Isfront

Asbjörn Jaklin signerar Isfront

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22