ISENS GÅTA

Jul 1st, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Isens gåtaAv Raymond Khoury
The Sign 2009
Översättning Jimmy Hofsö
Norstedts 2010

En spännande roman som även har något att säga. Budskapets är riktat till i första hand den amerikanska kristna högern, som gudskelov inte lyckats få fäste i Europa i större omfattning ännu. Men egentligen är hela romanen en kraftfull attack mot all slags religiös fundamentalism.

Det märks att ämnet engagerar Libanonfödde Raymond Khoury, som slog igenom med Den siste tempelriddaren. Numera delar han sin tid mellan London och Los Angeles.

Ett annat tema är att man inte ska blanda samman religiösa myter och vetenskap. Det öppnar för manipulation i den högre skolan.

Romanen handlar om ett sådant manipulationsförsök. De snälla skurkarna har ett välmenande syfte, att rädda planeten undan den globala uppvärmningen, men hela operationen tas över av onda skurkar och syftet blir allt annat än välmenande. Blod flyter.

Den f d biltjuven Matt Sherwood tar sig an saken, för att hämnas sin bror. Han får gott om tillfällen att använda sina speciella färdigheter i bilscener som säker kommer att göra sig bra på bio småningom. Och ännu mer blod flyter när skurkarna får sin rättmätiga lön.

Förutom biltjuven deltar en tevejournalist i handlingen, en finansmatador och inte minst fader Jerome, en blandning av Syster Teresa och guru. Handlingen rör sig från Antarktis till Arktis, från Egypten till USA. Tempot är högt.

Isens gåta är en utmärkt bok för sommarens hängmatta. Den är spännande och budskapet engagerar. Vad kan man mer begära?

SVERKER NYMAN

Raymond Khoury. Foto Suellen Khoury

Raymond Khoury. Foto Suellen Khoury

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22