ISBRYTARE

Nov 4th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till IsbrytareAv Kristina Ohlsson
Forum, 2021
ISBN 9789137501871, inbunden, 553 sidor

Förra året blev Kristina Ohlsson nominerad till priset för Bästa Svenska Kriminalroman för Stormvakt. Det var första delen om August Strindberg!!! i Bohuslänska Kungshamn. Han är en utflyttad stockholmare som vill komma bort från storstadshetsen.

Det här är uppföljaren om den nyblivne antikhandlaren och bokcirkelledaren. Naturligtvis är det inga problem att få medlemmar till en sådan litterär verksamhet med det namnet.

August är särbo med polisen Maria Martinsson. Hon är fortfarande gift, med en brottsling, Paul. Han fortsätter att terrorisera henne. Överhuvudtaget är det mycket fokus på parets förhållande. Kanske lite för mycket för en kriminalroman, det går ut lite över spänningsintrigen. Men det är säkert andra som i det fallet tycker tvärtom.

Axel Ehnholm som precis som August bor på Hovenäset försvinner. Det märkliga är att hans sjöbod har brunnit ner och även Augusts som står bredvid. Är branden anlagd? Och i sådana fall vilken bod var huvudmålet?

Marias utredning förändras så småningom till att gälla ett mord. Det visar sig att många i trakten ruvar på hemligheter som kanske inte mår så bar av dagsljus. Det utvecklar sig till att bli en roman om släktskap, svek och lögner.

Isbrytare når inte upp till samma nivå som föregångaren, men Kristina Ohlsson är alltid läsvärd med sitt fina språk och sina välkonstruerade intriger. För att inte tala om den småleende stillsamma humorn. Dessutom är August Strindberg en sällsamt trevlig bekantskap som huvudperson.

NISSE SCHERMAN

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22