ISBRÄNNA

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Inga-Britta Jungeström
Jungeströms 2006

Inga-Britta Jungestam hade gett ut flera diktsamlingar, kåserier och faktaböcker innan hon skrev kriminalromanen Ett gruvligt mord som gavs ut på det egna förlaget 2004. Året därpå kom den fristående fortsättningen Bersbo-Protokollet med samma huvudpersoner, distriktssköterskan Julia Pälvärinne och den snart pensionerade kriminalkommissarien Kalle Lindegren. De finns också med i Isbränna. Ordet bör kanske förklaras. Isbränna uppstår när vatten i eller på jorden fryser och ogillas av odlare.

I denna bok finns mycket lokalfärg från Östergötland – fast Åsaby är en fiktiv plats – men också förflyttningar utomlands och några politiska inslag. Allt utspelas 2036, ett år som mycket liknar vår nutida vardag. Brottet som får störst utrymme är ett vardagsbrott – en man kör på ett barn som dör och sedan smiter han. Jungestam skriver väl, har åstadkommit en intrig som långsamt och säkert för mot en upplösning.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22