IS

Jan 6th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till IsAv Jacob Mjöbring
Mjöbrings Skriv & Prat, 2017
ISBN 978-91-639-5571-6, 282 sidor

Tidigare har Mjöbring kommit ut med titlarna Köld och Snö och det kalla temat fortsätter med Is, en roman som utspelar sig före de två tidigare. Men även denna har den äventyrliga kriminalpolisen Katja Lyss i huvudrollen.  Här kallas hon ut en mycket kall decembersöndag till ett sommarstugeområde utanför Björkarnas stad där man funnit ett avhugget finger. Efterhand hittas fler och polisen utsätts för kritik som snart börjar likna mobbning mitt i förberedelserna för avslutningen av Kulturhuvudstadsåret.

Jacob MjöbringMjöbring har hittat en gedigen huvudperson i den tuffa Lyss och han har funnit en ton som passar hans intriger som alltid utspelar sig i ett vintrigt Norrland. Hans genomgående ärende i trilogin har varit att berätta om det informationsflöde vi utsätts för och hur detta hastigt förändras. Vid sidan av detta är han rätt skicklig på att beskriva känslor, något jag redan påpekat i de tidigare recensioner jag publicerat om hans böcker.

Intrigen (där självklart den ambitiösa Katja Lyss hamnar i livsfara – det är ju en deckare!) är inte heller så tokig med anspelningar på lokala förhållanden som tidigare inte varit så kända men nu lär bli allom bekanta, i synnerhet som bokförlaget Lind & Co tydligen ger ut hans romaner i pocketformat.

Detta är enligt författaren sista boken i serien, skriven med driv och nertryckt gaspedal, men jag skulle inte bli förvånad om Lyss återkommer. En sådan skidåkande snut får man bara inte lämna i närmaste snödriva.

Kommunikationskonsulten Jakob Mjöbring kommer ursprungligen från Laholm i södra Halland men är sedan länge bosatt i Umeå där han är känd som flitig bloggare.

LEIF PETER JONSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22