INTRÅNG

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av David Morrell
Creepers 2005
Översatt av Gabriel Setterborg
Prisma förlag 2007

Intrång tar upp ett ämne som inte tidigare använts i några deckare/thrillers. Det handlar alltså om att man tar sig in på förbjudna platser som kan vara en byggnad som stått tom i ett antal år eller ett tunnelbanesystem, ett fabriksområde eller, som i det här fallet, ett enormt hotell vid namn Paragon, byggt av en excentrisk multimiljonär i början på 1900-talet.

En grupp som tidigare gjort många liknande intrång har den här gången tagit med en reporter, Frank Balenger från en stor tidning. Man startar vid hotellets underjordiska avloppssystem och redan där börjar svårigheterna i form av enormt stora råttor som muterats i mörkret och kylan. Väldiga missfoster möter dem, bl.a. en trebent katt, storlek large. Alla dörrar och fönster har ståljalusier och dessutom upptäcker gruppen rätt snart att man inte är ensam i det enorma hotellet. Men vem är det som har gömt sig där?

Och varför?

David Morell har många thrillers bakom sig – bland andra Tvekampen som introducerade figuren Rambo. Detta är hans debut i skräckromangenren och han fick också prestigefyllda Bram Stoker-priset för sin historia. Personligen tycker jag den är godkänd och lite till, men vissa scener skulle inte ens James Bond i toppform ha kunnat genomföra. Här ska de klaras av med en överviktig och av tredje gradens brännskador skadad man som belastning. Lite mer realistisk måste man väl vara, tycker.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22