INTRÅNG

Mar 9th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till IntrångAv Ulla Bolinder
Sivart förlag 2009

Ulla Bolinder har en egen variant av kriminalroman: det är samlingar av dokument, vittnesförhör, tidningsnyheter och intervjuer gjorda av en journalist. Det är också denne (fiktive) journalist som sammanställt materialet till en krönika över utredningen av ett brott, i denna senaste roman ett dödsfall där man misstänker att det inte är en olyckshändelse.

Och så är det (förstås) inte heller. Men varför mördades han?

Ulla BolinderUtredningen klarlägger efter hand att den 40-årige skilde mannen hade en del hemligheter (vilka ska förstås inte avslöjas här). Och hur personer i hans omgivning agerar, på gott och ont.

Det är en lågmäld vardagshistoria om de boende i ett bostadsområde, med så många sidospår man kan förvänta sig i en polisutredning. Efter hand får vi allt bättre konturer av den döde och hans omgivning, och det känns trovärdigt, även de allvarligare inslagen.

Ulla Bolinder har avsikten att berätta om dagens samhälle, och i stort lyckas hon. Detta är ingen actionthriller eller mysrysare, men hennes vardagsfokus imponerar.

Det blir mer allvar än underhållning, och det är beröm. Men ingen litterär höjdpunkt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22