INTIMUS

Jun 1st, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till IntumusAv Jan Arnald
Inläst av Björn Granath (9 CD ca 11,5 tim)
Earbooks 2010

Arne Dahl återgår till att vara Jan Arnald, en författare med mycket litterära förebilder. Huvudhandlingen är en svårartad kärlekshistoria mellan ett par Shakesperianska gestalter (Ferdinand och Miranda) som här döpts till Ferry och Mirra. Delvis utspelar sig handlingen i Australien (fartygsepisoden med det likaledes Shakesperianska namnet Trinculo i inledningen ger en antydan om vad som komma skall) och man matas med religiösa anspelningar vars innebörd för berättelsen framåt.

Som Dahl var Arnald mästerlig på att dramaturgiskt föra att spännande handling vidare. Här är han inte lika konkret, men det är svårt att ta bort ränderna från en zebra. Men de knutar i väven som satt så stadigt när han skrev kriminalromaner är betydligt lösare fastsatta här.  Vidare leker han men litterära klichéer, riktigt listigt roande ibland, emellanåt kanske svårt att förstå vart författaren syftar.

Det är en litterär lek om svår kärlek, världshistoria och känslor.

Utmärkt författat, men på något sätt längtar jag tillbaka till Arne Dahls handfasta, jordnära poliser.

Björn Granath läser mycket professionellt.

RUNE FORSELL

Jan Arnald

Jan Arnald

Björn Granath

Björn Granath

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22