INTE NÅGON SNÄLL FLICKA

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Susan Elizabeth Phillips
Ain’t She Sweet? 2004
Översatt av Eva Haskå
Wahlström & Widstrand 2005

Susan Elizabeth Phillips tar en liten risk när hon gör sin hjältinna Sugar Beth Carey till en före detta, nu reformerad, rik skata som varit synnerligen elak mot andra människor. För femton år sedan lämnade hon allt och alla i Parish, Mississippi men har nu återvänt som fattigare och klokare efter tre misslyckade äktenskap, föräldrarnas död och insikten om att den stora världen inte bryr sig om den som en gång var småstadens prinsessa.

En arvtant har dött och lämnat sin stuga (och en dyrbar tavla) till henne, och det första för henne nu är att hitta målningen. Hon har egentligen ganska fina motiv, men tänker minsann inte berätta varför hon behöver pengar. Folk får tänka vad de vill.

Men nu ser vissa sin chans att hämnas gamla oförrätter. Gamla klasskamraten Winnie Davis Gallantine var särskilt utsatt, nu visserligen gift med Sugar Beths gamla fästman men väl medveten om att vara vald i andra hand. Hon vill gärna ge igen. Det vill också förre läraren Colin Byrne vars karriär Beth försökte krossa.

Det här är alltså en riktig såpahistoria, men spännande och samtidigt rolig. Nu har jag kanske svårt att tro att Byrne med sina engelska manér skulle accepteras i en liten håla i Mississippi, men kör i vind. För att hänga med måste man ha tron. Samtidigt ger författaren små vinkar om att man inte behöver ta allt så fruktansvärt allvarligt trots att ämnet förlåtelse är rejält seriöst.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22