INTE HELA SANNINGEN

May 20th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Inte hela sanningenAv Lisa Unger
Sliver of Truth, 2007
Översatt av Eva Haskå
Forum 2008

Lisa Unger debuterade med Vackra lögner och Inte hela sanningen är hennes andra bok. Ett av problemen med detta är att Inte hela sanningen är en fortsättning på den första boken och Unger förutsätter att vi som läser denna roman även läst hennes första. Har man som jag inte gjort det, så tappar man de referenser som hon gör till den första boken och det gör berättelsen mer oklar.

Ännu en sak som försvårar mitt läsande är att hon skriver på ett sätt som stöter bort mig. Hon använder ibland ett direkt du-tilltal i romanen och för min del skapar detta mer distans än närhet. Ett sånt typiskt citat är: ”Men du känner mig förstås bättre än så…”.

En annan olat i hennes skrivande är hennes överdrivna språk med meningar som ”Universum vill inte veta av några hemligheter.”  eller ”depressionens svarta fingrar” som griper efter henne.

Inte hela sanningen handlar om Ridley som har ett komplicerat förhållande till sin biologiska pappa. Han har dött i en bilolycka men nu finns det tecken som tyder på att han lever och uppsöker sin älskade dotter. Genom Ridley försöker ett antal olika brottslingar, CIA m fl att komma åt pappan. Detta är berättelsen om en jakt efter pappan rent fysiskt, men samtidigt handlar det om Ridleys jakt på en frånvarande pappa på det psykologiska planet. Parallellt med detta finns det andra småberättelser som Unger försöker väva in i romanen, men dessa fladdrar som lösa trådar.

Lisa UngerStoryn är löst sammansatt, ytligt beskriven, har dåliga personporträtt och detta tillsammans ger ett dåligt slutresultat. Det är möjligt att hennes första bok är en succé som det står på bokomslaget men jag betvivlar det.

LOTTA MAGNUSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22