INTE ENS I DÖDEN

Jul 2nd, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Inte ens i dödenAv Donna Leon
The girl of his dreams, 2013
Översättning Ing-Britt Björklund
Forum, 2014
ISBN 9789137142524, 292 sid

Ännu en bok om kommissarie Brunetti och hans familj. Och om hans medarbetare Vianello. Det här är den sjuttonde boken om Brunetti. Hennes böcker är som oftast en svidande vidräkning med det italienska samhället. Dess korruption som finns i alla lager och läger. Mitt i allt detta kämpar Brunetti och hans kollegor och i de senaste böckerna går han som regel inte ut segrande i striden. Mäktigare krafter inom politik och myndigheter ser till att de skyldiga undgår rättvisan. Trots att kommissarie Brunetti löser de flesta mord.

Nära en av trapporna i Canal Grande finner polisen en död flickkropp. Ingen har rapporterat att de saknat något barn. Flickan har en guldring som väcker både förvåning och undran. Guldringen gör att Brunetti både finner svar på vem flickan är och vad som hänt henne. Sakta men säkert lyckas Brunetti finna sambanden.

Donna Leon kom första gången till Italien 1965. Nästa årtionde var hon där regelbundet. Hon har nu bott i över trettio år i Venedig. Donna Leons böcker är översatta till 23 språk, men inte till italienska, eftersom hon inte vill bli känd i Italien.

Hennes kriminalromaner är som sagt samhällskritiska och samhällets korrupthet skildras ingående i varje bok utan att läsaren förtröttas. Samtidigt lyckas hon fånga läsarens intresse och skapa en spänning kring kommissarie Brunetti och om han skall lyckas att lösa problemen. Hennes skildringar av Venedig och dess kanaler och struktur är lika starka som hennes porträtt av vissa individer i Brunettis närhet.

Den som gillar Leons böcker blir inte besviken av Inte ens i döden. Tvärtom.

LENNART HÖGMAN

Donna Leon

Donna Leon. Foto Regine Mosimann

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22