INTE ENS DET FÖRFLUTNA

Jul 2nd, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Inte ens det förflutnaAv Anna Jansson
Norstedts 2008

På senare år har Anna Jansson kryddat sina kriminalromaner genom att i intriger och sidointriger ägna sig åt mänsklighetens – erkannerligen konungariket Sveriges – sårbarhet. Tidigare har hon gjort en spänningsroman om ett utbrott av fågelinfluensan och i Inte ens det förflutna visar hon på vad som kan hända när vi inte får den elektricitet i så obönhörligt behöver. Går människan/civilisationen under om elen försvinner?

Men innan vi är där har Jansson förpassat oss in i en intrig som har drag av Christies Tio små negerpojkar.  Hennes ständiga hjältinna, kriminalinspektör Maria Wern, är hotat vittne i en kommande rättegång och tvingas fly till ett minst sagt speciellt kvinnoläger på Gotska Sandön där de ska leva nära naturen. Hennes nya kamrater där är aparta – snarare typer än människor – och detta utnyttjar Jansson till drastiska beskrivningar och repliker.

Men Maria flyr också från annat. Hon är kär i kollegan Per, som inte annat vill än ha henne, man tyvärr är gift på sitt håll. Den beskrivning hon ger av detta ickeföhållande innehåller allt man kan önska av längtan och inre drifter. Historien om Wern som jagat offer är naturligtvis Anna Jansson Foto Fotoateljé Wasaspännande, i synnerhet när strömmen går och allt blir svart, men det är detta utforskande av en kvinnas inre och längtan efter kärlek och det barn som inte finns hos henne som gett mig den största behållningen av boken.

INGER STRANDBERG

Anna Jansson. Foto Fotoateljé Wasa

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22