INTE BARA GLITTER

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Per Arne Wåhlberg
Carlssons 2005

Sommaren 1943 blev elvaåringen Per Arne Wåhlberg cirkusintresserad, ett intresse som hållit i sig genom åren och gjort honom till expert på området. Den här rikt illustrerade boken berättar om svenska cirkusartister och jag förvånas över hur många av mina landsmän (och kvinnor) som slagit igenom och blivit högt uppskattade utomlands.

Jag tvivlar på att Sverige skulle klara av en sådan sak numera. När det begav sig fanns ett intresse för kroppskultur som var annorlunda än den som finns nu. Unga män och kvinnor gillade att bygga upp sin kropp, men inte enbart för att glänsa inför brudarna på stranden, utan för att göra konster. De lärde sig att bli höglindasare, jonglörer, svajmastartister och trapetskonstnärer.

Egentligen berättar Wåhlberg om människorna i en försvunnen epok, en tid när man kunde befria sig från hemortens bojor genom att kunna balansera eller kasta sig fram och åter i linor och trapetser. Personerna han intervjuat har egentligen mycket udda öden och det märkliga är att de skapat dem själva.

Men det var nog också ett ganska hårt liv som dessa cirkusartister levde. Boktiteln Inte bara glitter är faktiskt rättvisande.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22