INNERLIGHETENS TID

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Ingrid Kampås
Prisma 2005

Med tre deckare bakom sig kommer nu Ingrid med en helt vanlig roman, som sannerligen inte är vanlig. Den är mycket djup och tar upp frågor om skuld och varför vi människor handlar som vi gör i olika situationer. Huvudpersonerna är så fint tecknade och dialogerna så genomtänkta plus att de olika miljöerna, i USA, i Sverige och Kongo verkligen får läsaren förflyttad till respektive plats.

Ingrid tar upp frågan om Sveriges agerande i Kongo. Det gör hon genom FN-soldaten Lenne, som på 60-talet gjorde sex månaders tjänstgöring i detta för honom så främmande land. Han ställer ofta frågan om han gjorde rätt som åkte dit. Skulle allt varit annorlunda med hans yngsta syster om han stannat hemma?

Farfadern Nils går som en röd fin tråd genom romanen. Kampås berättar om hans emigration till USA i början av 1900-talet och hur han klarade sig där genom hårt arbete. Han återvänder dock till Sverige många år senare. Varför?

Lennes mellansyster heter Prudence och hon berättar sin egen historia, som till största delen utspelas i på den fiktiva platsen Sundsby, som för många var den verkliga idyllen, men som med tidens gång omformades till vad den är idag.

Författarinnan ställer också frågan hur mycket vi i Sverige har påverkats av den stora utflyttningen av svenskar till USA. Siffran 1,2 miljoner nämns i sammanhanget.

För min egen del är avsnitten om Kongokrisen mycket intressanta eftersom jag var utbildare på P10 i Strängnäs för den bataljon som Lenne tillhörde. Lenne och alla vi svenskar upplevde personligen den fruktansvärda dagen då vi fick veta att Dag Hammarskölds plan blivit nedskjutet. För det blev det utan tvekan.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22