INNAN SNÖN FALLER

Feb 10th, 2018 | By | Category: 2018-02 feb, Recension

Omslag till Innan snön fallerAv Helena Kubicek Boye
Bokfabriken, 2018
ISBN 9789176298091, inbunden, 335 sidor

Dags för en debutant. Det är alltid lika trevligt, och det kommer ganska många varje år. 2017 var ett exceptionellt bra år för förstagångsskrivare.

Den här författaren har arbetat inom öppenvårdspsykiatrin på Säters sjukhus. Det är en plats som ger många associationer och får många att rysa. Helena Kubicek Boye har tagit rådet att gräva där man står på allvar och förlagt handlingen i sitt förstlingsverk dit.

Det är också det som ger boken märg och intresse, beskrivningarna av arbetet där både i nutid och historiskt. Att som läsare få följa med i de rum som är så hemliga och i den verksamhet som förknippas med så mycket hysch-hysch är den verkliga behållningen vid läsandet.

Anna Varga är nyutexaminerad psykolog och får till sin förvåning en ansvarsfull tjänst på Säters sjukhus. När hon väl är installerad börjar mystiska saker hända. Anna får en rad kryptiska meddelanden och en patient blir mördad. Det ska finnas ett mytomspunnet rum 55 som ingen pratar om. Och ingen är säker på var det ligger.

Anna lierar sig med olika personer, både inom och utom sjukhuset. Men är alla att lita på? Vilka kan hon anförtro sina tankar? Eller är allt bara inbillning och suggestion?

Intrigen är lite blåögt och troskyldigt berättad, nästan som en ungdomsroman. Det blir inte tillräckligt läskigt helt enkelt. Karaktärerna är godtrogna och inte så djupt gestaltade. Det finns saker att arbeta med för författaren.

Det ska enligt Helena Kubicek Boye bli fler böcker om Anna Varga. Jag hoppas då att hon fortsätter på Säters sjukhus, där finns mer att utforska. Dessutom får gärna någon av de andra karaktärerna ta mer plats och kliva fram i rampljuset.

NISSE SCHERMAN

Helena Kubicek Boye

Helena Kubicek Boye. Foto Charlotte Strömwall

 

 

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22