INNAN MÖRKRET FALLER

Feb 20th, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till Innan mörkret fallerAv Peter Robinson
Not dark yet, 2021
Översättning Jan Malmsjö
Forum, 2021
ISBN 978-91-37-15710-8, inbunden, 365 sidor

Jag har förstås läst ett antal av Peter Robinsons Alan Banks-deckare, men ofta tycker jag att hans böcker utan Alan är mer spännande. Dessutom är jag förstås påverkad av hur han ser ut eftter många avsnitt av tv-versioner.

Det här är den 27:nde boken men det svenska förlaget har hoppat lite och den första kom så sent som 2018. Det finns en lista sist i boken med alla engelska titlar (och svenska när sådana finns) och där kan man se att man planerar att komplettera med sex saknade.

Den här är dock den senaste både på engelska och svenska, och jag tycker att det är ovanligt mycket musik med, och mer våldsamheter. Det kan förstås förklaras mest av att en huvudperson är en ung moldavisk kvinna som varit offer för trafficking och tvångsprostitution. Nu lever hon med den mycket äldre Ray Cabbot, Annies pappa, tills hon försvinner, åter bortrövad.

I början av berättelsen får vi också följa henne när hon återvänder till barnhemmet i Moldavien.

En rik men skum företagare hittas död i sin pool med inälvorna uppskurna. Poliserna hittar också dolda kameror som spelat in vad som hänt i lyxvillans rum och kan se att det skett en våldtäkt.

Poliserna drar först slutsatsen att den albanska maffian ligger bakom mordet, men var kommer våldtäkten in?

Allt måste förstås inte hänga ihop, men de olika utredningarna, inklusive av den försvunna kvinnan, får vi följa, och Alan Banks blir själv föremål för misstankar.

Drivet skrivet förstås, men eftersom vissa delar i historierna alltid rört personliga relationer borde man kanske satsa på att läsa i rätt ordning?

Grundhistorien står dock för sig själv.

LEIF-RUNE STRANDELL

Peter Robinson

Peter Robinson. Foto Ola Kjelbye

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22