INNAN MOLNEN KOMMER

Jun 30th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till Innan molnen kommerAv Mari Jungstedt
Albert Bonniers Förlag 2020
ISBN 9789100183257, inbunden, 298 sidor
Ljudbok, 7 timmar 55 minuter, uppläsare: Katarina Ewerlöf

För första gången konsumerade jag Mari Jungstedt som ljudbok. Det var ingen oangenäm upplevelse. Katarina Ewerlöf gör ett bra arbete och lyckas hålla min uppmärksamhet hög. Jag får för mig att Katarina och Mari har liknande röster. Erfarna, lätt hesa och med stort magstöd. Röster som man litar på och som gifter sig med den här berättelsen.

Författaren har i och med den denna bok lämnat Gotland och det för andra gången. Det här är första delen i en serie som hon har kallat Málagasviten. Oklart hur lång den blir. Jag kan inte säga att jag saknar Anders Knutas och de övriga i Visby. Lite slentrian hade det kanske smugit sig in i skrivandet om de karaktärerna.

Nu är det en svensk lärare i huvudrollen, Lisa Hagel. Hennes man har svikit henne och de är under skilsmässa efter trettio års äktenskap. Lisa överraskar sig själv genom att köpa ett ganska nedslitet hus i en spansk by. Hon träffar polisen och änkemannen Hector Correa på en flamencokurs och man behöver inte vara Einstein för att gissa att dessa två kommer att dras till varandra. Vi får se hur lång startsträckan är.

En åklagare med svensk fru blir mördad brutalt vid en sevärdhet i Ronda. Hector Correa leder den komplicerade utredningen. Ytterligare mycket spektakulära mord inträffar och intrigen tätnar. Vissa spår leder ända tillbaka till general Francos tid.

Naturligtvis kan inte Lisa låta bli att lägga näsan i blöt. Det här är ju en Mari Jungstedtdeckare! Relationshistorien har lika mycket bärighet som kriminalgåtan. Om då den svenska lärarinnan stöter på Hector även utanför danskursen hettar det givetvis till lite snabbare.

Jag uppskattar verkligen att författaren har startat om. Det känns som nytt blod på flera sätt. En tätare intrig, intressantare karaktärer och en mycket väl gestaltad miljö. Det märks att Mari Jungstedt älskar Spanien. Det är inte utan att man som läsare blir lika frälst, bara av att läsa.

Även om den gryende kärlekshistorien mellan Lisa och Hector är viktig så går den inte ut över den spännande berättelsen. Morden är explicita och mycket upprörande.

Bra Marie, en nystart med mersmak.

NISSE SCHERMAN

Mari Jungstedt

Mari Jungstedt. Foto Sarah Saverstam

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22