INLAND

Jun 1st, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till InlandAv Arne Dahl
Albert Bonniers förlag, 2017
ISBN 978-91-0-016225-2, inbunden,  378 sidor

Efter de första framgångsrika 10 böckerna med A-gruppen och delvis samma personer i de 5 om den europeiska Opcop, kommer en ny serie med hittills 2 delar. Den första, från 2016, heter Utmarker och den senaste Inland. Borta är specialiserade poliser och olika typer av brott.

Här möter vi tre nya huvudpersoner, Sam Berger och Desiré ”Deer” Rosenkvist, som båda är kriminalpoliser med brokigt förflutet, samt Molly Blom*, en kvinna med många identiteter och med jobb hos SÄPO som infiltratör.

Inland tar vid där Utmarker slutade med två rejäla smällar vid Edsviken, en fruktansvärd åskknall och ett nytt fasansfullt mord inför ögonen på Sam och Molly. Historien inleds med ett brev från en kvinna i Lappland som berör ett gammalt brutalt mord, som klarats upp av Sam och Molly. Men är det verkligen uppklarat? Mycket tyder nu på att den som dömts inte var ensam om brottet. ”Jag känner att ingenting är som det verkar!” säger Molly, som ändå verkar veta det mesta. Och Sam, har han blivit galen och rymt från psyket? Eller är han som den mångförslagne hjälten Odysseus? De två ger sig i varje fall ut på en mängd irrfärder, inte på havets farliga vågor, men väl i Lapplands inland med meterhöga iskalla snödrivor. De jagar någon eller några, är själva jagade och övervakade i labyrintiska turer. Svek och dubbelspel. Vem är vän, vem är fiende?

Trots de stora vita viddernas skönhet hugger klaustrofobin tag i mig och jag undrar om och i så fall hur den gäckande Molly och den outtröttlige Sam ska klara det här.

Boken är oavbrutet och bokstavligen grymt spännande, man känner i märgen den vinande nordanvinden i det ödsliga vinterlandskapet och man får ytterst få vilopauser. Inland är en polisroman med några enstaka nervlugnande polisrutiner men allra mest en hisnande thriller.

BERITH ENGDAHL

Arne dahl/Jan Arnald

Arne dahl/Jan Arnald. Foto Sara Arnald

*Molly Bloom är kvinnan i James Joyce´s roman Odysseus (även Ulysses).

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22