INKRÄKTARNA

Sep 13th, 2022 | By | Category: 2022-09 sep, Recension

Omslag till InkräktarnaAv Louise Candlish
Those people, 2019
Översättning Maria Store
Piratförlaget, 2022
ISBN 978-91-642-0824-8, inbunden, 352 sidor.

Louise Candlish är en brittisk thrillerförfattare med femton romaner och några utmärkelser bakom sig. Inkräktarna kom 2019 och ges nu ut på svenska av Piratförlaget.

Handlingen utspelar sig kring Lowland Way, en mysig gata i utkanten av London med vackert renoverade sekelskifteshus och grannar som umgås. De välmående familjerna trivs i sin priviligierade tillvaro. Allt är bra tills en gammal dam dör och hennes hus ärvs av släktingen Darren som är sambo med Jodie. De är raka motsatsen till de boende i området. Hårdrock dånar dygnet runt från deras hus som de börjat renovera, skräp och skrot samlas i trädgården, och gamla bilvrak bilar fyller gatans parkeringsplatser.

Grannarna försöker få ändring till stånd, men resultatet blir bråk och dålig stämning. Oljuden tär på grannars humör och påverkar deras äktenskap. En tidig söndagsmorgon dör en ung kvinna under byggställningen utanför Darrens hus. Grannarna skyller på Darren men polisen verkar inte hålla med, utan börjar med utfrågningar av dem alla. Hatet mot Darren och Jody växer och grannarna försöker hitta lösningar – även desperata sådana – och ett nytt dödsfall inträffar.

Inkräktarna är en roman om klasskillnader, hemligheter och maktlöshet när omvärlden förändras. Intrigen är intressant och händelserna varvas med utdrag ur polisens intervjuer av de olika grannarna. Bråket med Darren och Jody påverkar grannarnas liv så mycket att deras äktenskap hotas. Det är lätt att förstå deras vanmakt när varken polisen eller kommunen hjälper dem att få tyst på sina nya grannar.

Louise Candlish är skicklig i att gradvis bygga upp en katastrofstämning och att återge personernas frustration och tankar. De dolda konflikterna mellan dem kommer i dagen och ger skildringen nya dimensioner. Samtidigt tycker jag att författaren drar ut alltför länge på historien innan den något röriga upplösningen kommer. Boken är mer en psykologisk roman med två dödsfall, och spänningen uteblir.

LARS-ERIK HOLM

Louise Candlish

Louise Candlish. Foto Johnny Ring

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22