INKRÄKTAREN

Apr 28th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Inkräktaren Håkan Östlundh
Forum 2011
ISBN 9789137135434, 463 sidor, inbunden

Håkan Östlundh återvänder till Gotland och till polisen Fredrik Broman. Det har jag sett fram emot, även om hans mellanspel i Sollentunamiljö var riktigt bra. Läsaren får nu åter uppleva landskapets mystiska miljöer, denna gång med tonvikt på Fårö.

Henrik och Malin och deras två barn flyttar till ön, till ett hus som tidigare ägts av Ingmar Bergman. De känner sig hotade, mystiska händelser inträffar. Någon har stuckit ut ögonen på deras familjefoton. Polisen tar hoten på allvar, men hittar ingen förklaring. Men när dottern försvinner blir det början på en historia som många gånger får läsaren att tappa fattningen och bli rejält berörd. När barn far illa veknar den mest hårdhudade.

Som vanligt med Håkan Östlundh skriver han lätt och underhållande. Det är ett bra driv i historien. Personer och miljöer blir levande utan att författaren behöver överdriva detaljrikedomen. Karaktärerna är som folk är mest, med fel, brister och förtjänster. Poliserna är inga superhjältar, tvärtom, de har samma problem som du och jag. Man känner sig komfortabel med dem. Dessutom finns här emellanåt ett stråk av humor som jag uppskattar.

Jag hade nog kunnat ge den här boken ett högre betyg, men författaren använder sig av en metod i slutet av boken som jag tycker är ganska oförskämd mot läsaren. Jag kan inte berätta om vad för då förstör jag för presumtiva läsare, men jag blev lite upprörd.

NISSE SCHERMAN

Håkan Östlundhs förra bok Jag ska fånga en ängel som skildrade Sollentunaholmsmordet utanför Stockholm var en i många stycken intressant blandning av fiction och dokumentär. Han lyckades skapa ett verk som både språkligt och eftertänksamt intensivt förmedlade olika individers förutsättningar och tillkortakommanden. Jag minns att jag skrev att om det här den nya kriminalromanen så är jag tacksam och imponerad.

Med Inkräktaren är Östlundh tillbaka till den traditionella kriminalromanen. Det är den femte boken i hans gotlandsserieserie om polisen Fredrik Broman.

En familj på Fårö får brev utan avsändare. På deras foton av barnen har någon galning stuckit ut ögonen.

Östlundh har lyckats skapa en roman med stundtals spännande inslag. Han skriver enkelt och rappt.  Det här är alltså en bok för hängmattan under sommaren.

Vad är då bokens budskap? Ja som jag tolkar det är svaret:

Tänk dig för unge man att när du är på konferens ska du undvika att ligga med samma kvinna mer än en gång.

LENNART HÖGMAN

Håkan Östlundh

Håkan Östlundh. Foto Thron Ullberg  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22