INKRÄKTAREN

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Recension

av Peter Blauner
The Intruder 1996
översättning Nils Halkjær
Bonnier Alba 1996

Peter Blauner debuterade 1992 med Upplopp i slow motion, en märk socialrealistisk skildring av new yorkskt ghettoliv, som även renderade honom det ansedda amerikanska deckarpriset Edgar för årets bästa debut. I Inkräktaren fortsätter Blauner på sätt och vis på den inslagna vägen – skildring av samhällets olycksbarn – även om inslagen av fiktion är betydligt mer markanta denna gång.

Handlingen går i korthet ut på att en framgångsrik advokat börjar trakasseras av en bostadslös man han tidigare försökt hjälpa och Blauner lyckas på ett mästerligt sätt lägga fram alla sidor, den på gränsen vandrande John G:s inte minst.

Efter fem kapitel är Inkräktaren svår att lägga ifrån sig. Spänningen håller dig fastnaglad.

Några minus finns dock. Korrekturläsningen är slarvigt utfärd och några rader som för storyn framåt i de preliminära domstolsförhören framåt slutet känns lite vältillrättalagda, det var väl ändå inte John G:s dotters död som skulle utredas? Synd på ett annars tekniskt stiligt arbete. Det förekommer även en uppläsning för mycket, den sista verkar mera höra hemma i ett Hollywoodmanus än i denna till övervägande delar utmärkta skapelse.

CYRIL TÖNISBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22