INGET ATT FÖRLORA Historien om Kiss 1972–1975

Apr 16th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till Inget att förloraAv Ken Sharp med Paul Stanley och Gene Simmons
Nothin’ to lose, 2013
Översatt av Johanna Svartström
ICA Bokförlag, 2014
ISBN 978-91-534-3983-7, 550 sid

Detta är en redogörelse över det legendariska rockbandet Kiss första år. Bandet bildades i början av 1970-talet av Paul Stanley (bilden th) och Gene Simmons (bilden tv) och har sedan dess sålt över åttio miljoner album och gett mer än två tusen konserter världen runt. Den tidiga höjdpunkten kom när de gav ut sitt numera klassikerstämplade album Alive! år 1975, det som innehåller låten Rock and Roll All Nite som fortfarande, drygt fyra decennier senare, hänger med i deras scenshower.

Paul StanleyDet är visserligen en tjock bok men ändå känns den rätt anekdotisk, kanske beroende på att den verkar skriven som en berättelse vid lägerelden, med ett slags muntlig tradition i upplägget.

Gene SimmonsHär finns naturligtvis stora mängder intervjuer med bandmedlemmar, producenter, tekniker, grammofonbolagsfolk och alla andra som haft minsta beröring med gruppen, vilket inkluderar deras kolleger och konkurrenter. På så sätt kan man säga att det, åtminstone namnmässigt, är en rejäl genomgång av en förändringstid inom rocken.

I huvudsak är det Gene Simmons och Paul Stanley som för ordet när berättelsen om de tidiga åren ska förtäljas.  Det blir många uppräkningar av olika händelser, inte minst sådana saker som rockband och deras fans finner roliga men inte är så underhållande för till exempel hotellägare.

Ken SharpHistorien har så många röster att man till sist blir alldeles överväldigad. Nästan alla är entusiastiska över de framgångar Kiss har haft och fortfarande har. Boken har alltså alla de ingredienser som brukar finnas i hyllningsskrifter.

Ken Sharp (bilden tv) har tidigare utkommit med böcker om John Lennon, Elvis Presley och – Kiss.

JAN NYGREN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22