INGET ANNAT MÖRKER

Dec 20th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Inget annat mörkerAv Sarah Hilary
No Other Darkness, 2015
Översatt av Klara Lindell
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-868-1, 400 sidor

Sarah Hilary debuterade på svenska med Någon annans skuld 2014. Då kom hon ut på Minotaur Förlag och fick alldeles utmärkta recensioner, bland annat av Dasts chefredaktör Leif-Rune Strandell. Uppföljaren Inget annat mörker har kommit på Modernista men det har inte betytt någon förändring vare sig i kvalitet eller spänning. Översättare Lindell har också skött sitt uppdrag med bravur.

Det är en ryslig klaustrofobisk historia Sarah Hilary åstadkommit denna gång när två unga grabbar finner sig instängda i en för dem okänt utrymme. De kan inte komma ut och inser efterhand att ingen kommer att hitta dem. Allt som återstår är en ensam död.

Det dröjer hela fyra år innan kropparna upptäcks och den som får fallet på sitt bord är den riktigt tatuerade kriminalinspektören Marnie Romes, en kvinna som har egna nära kunskaper om våldsamma brott sedan hennes fosterbror några år tidigare mördade hennes föräldrar.  Hon lider fortfarande av skuldkänslor men döljer detta någorlunda genom självkontroll och en professionalism som målmedvetet lett henne till den position inom Londonpolisen hon nu har. De flesta inom kåren ser henne som en briljant polis med hårda nypor, en person att lita på. Något som verkligen behövs för att lösa gåtan med de döda pojkarna i bunkern.

Då och då får man tillbakablickar om det som skedde i debutboken men med en så smidig koppling till handlingen i Inget annat mörker att man aldrig uppfattar det som upprepningar. Det är läsarvänligt och elegant gjort. Personbeskrivningen är också av hög klass. Marnie Rome är ingen dussinpolis utan en mångbottnad människa som man lär sig tycka om. Det är begåvat gjort.

Sarah Hilary bor i engelska Bath. Debutromanen Någon annans skuld (Someone Else’s Skin) belönades med Theakston’s Old Peculier Crime Novel Of The Year 2015 och uppföljaren Inget annat mörker nominerades till Barry Award.

ELISABETH CARLSSON

Sarah Hilary

Sarah Hilary. Foto Matthew Andrews

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22