INGENSTANS UNDER HIMLEN

Feb 14th, 2011 | By | Category: 2011-2 februari, Recension

Omslag till Ingenstans under himlenAv Liselott Willén
Albert Bonniers förlag 2011

Det står spänningsroman på omslaget. Ja, vad ska man annars kalla den? Men ändå associerar man fel – beteckningen har använts för vitt skilda romaner.

Så. bäst att först som sist säga att det är mycket spännande. Spännande både psykologiskt, i Hitchcock-stil och med en hel del våldsam action.

Grundanslaget är spännande i sig: en framgångsrik riksdagsman driver frågan om ett riksomfattande dna-register och låter sig topsas i direktsändning i tv:s morgonsoffa för att visa hur odramatiskt det är. Han har ju inget att frukta. Men det dröjer inte länge förrän polisen kommer och söker honom, misstänkt för ett 13 år gammalt mord på en liten flicka. DNA-spåren på kroppen och i lägenheten matchar hans nytagna.

Vad gjorde han då, för 13 år sedan? Jo, han skulle in på sjukhus för cancerbehandling. Hans fru intygar.

Men så var det inte. Han var försvunnen en vecka utan att någon visste var han var. Han har själv oklara minnen av vad som hände när han aldrig vågade sig in på sjukhuset.

Har han förträngt att han faktiskt våldtog och mördade flickan?

Hans fru undrar också och tar tillbaka sin lögn.

Men han försöker vara detektiv själv och söker upp den mördade flickans moster, den enda som går att få tag på. Och blir bortrövad…

Detta skulle ju kunna vara en ganska enkel thriller (med kanske enkel politisk debatt om dna-register). Det är det inte. Det handlar i stället mycket mer om vad människor känner, vad man ljuger om för sig själv och andra, hur väl man känner sig själv, hur kriser förändrar människor.

Detta är ingen text man skummar igenom. Den är tät, stundtals måste jag stoppa för att hämta andan och vila.

Det är faktiskt så att det inte blir det viktigaste hur det går i det yttre skeendet – jag skulle vilja veta i ytterligare ett kapitel hur huvudpersonen klarar tillvaron.

LEIF-RUNE STRANDELL

Liselott Willén

Liselott Willén. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22