INGENMANSLAND

Nov 2nd, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till IngemanslandAv David Baldacci
No Man’s Land, 2016
Översatt av John-Henri Holmberg
Bokfabriken, 2018
ISBN 978-91-76299-90-6, 446 sidor

Ingenmansland är fjärde delen i Baldaccis serie om den amerikanska arméns utredare John Puller och boken är ännu ett bevis för att författaren är en av de bästa i sin genre. Utgångspunkten i denna roman är en tragedi som smärtat huvudpersonen i mer än 30 år. När John var barn försvann hans mor och sökandet efter henne ledde inte någonstans. Hans far, som nu är dement och intagen på sjukhus, har hela tiden hållit fast vid sin historia om hur det gick till när modern försvann.

Nu tycks det ha framkommit nya ledtrådar för när John besöker sin far, en tidigare trestjärnig general, möts han av folk från militärens brottsutredningsrotel och de visar honom ett brev från en av moderns väninnor som nu vill lätta sitt samvete eftersom hon är döende i cancer i bukspottskörteln.

Det visar sig att hennes uppgifter gör att Pullers far, som aldrig tidigare varit misstänkt för att ha med försvinnandet att göra, nu hamnar i polisens sikte. Hon påstår nämligen att det var han som mördade sin hustru.

Dokument som motsäger att han var på annan plats vid tidpunkten har hittats. Men Puller vet också att militären är ovillig att inleda en formell utredning mot en så hög officer i de egna leden, i synnerhet som hans meritlista gjort honom legendarisk.

John Puller bestämmer sig för att gå till botten med saken när han får order från högre ort att inte lägga sig i. Men den tidigare krigshjälten, numera den skickligaste utredaren i den amerikanska arméns kriminalpolis, tänker ta reda på vad som hände hans mor och fortsätter mot alla odds.
Problemet är bara att medan han rotar efter skeletten i faderns garderob dyker det upp personliga saker ur hans egna förflutna som komplicerar saken.

Baldacci skriver bra, det vet vi redan, och hans språk försvenskas av den skicklige översättaren John-Henri Holmberg. Romanen har sedvanligt driv och massor av action. Hans fans blir inte beskvikna den här gången heller.

David Baldacci föddes 1960 i Richmond, Virginia. Hans böcker är översatta till fler än 45 språk och har sålt i mer än 120 miljoner exemplar i över 80 länder. Alla hans romaner har legat på New York Times bästsäljarlista. David Baldacci bor med sin familj i norra Virginia.

GUGGE HEDLUND

David Baldacci

David Baldacci. Foto Alexander James

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22