INGEN LÄMNAS KVAR

Sep 20th, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Recension

Omslag till Ingen lämnas kvarAv Dag Öhrlund
Lind & Co, 2019
ISBN 9789178614363, inbunden, 512 sidor

Dag Öhrlund tillhör de mer flitiga författarna på spänningssidan. Mest känd är han kanske för de böcker han tillsammans med Dan Buthler har skrivit om psykopaten Christopher Silfverbielke. Frågan är om han inte borde vara mer erkänd för böckerna om den tväre kommissarien Ewert Truut, där denna volym är den femte ordningen.

Truut är en av få poliser numera som dricker whisky och lyssnar på klassiskt. Jo, han lyssnar på annat också, han har en förhållandevis bred musiksmak. Men inget nytt tjafs. Han är extremt gammalmodig, har en bil från 70-talet och bär på så många fördomar att ryggen borde krokna. Men när det väl gäller kastar han sina värderingar åt sidan och uppvisar ett hjärta av renaste guld. Det är något han själv aldrig skulle erkänna naturligtvis.

Ewert Truuts lilla avdelning, hans specialgrupp, består bara av tre personer. Där finns också Carolina Herrera med tvångstankar och kärleksbekymmer. Dessutom dyker det upp en ny förmåga, Rickard Kahn som är miljöpartist och vegan. Det är som upplagt för att kommissarien ska reta upp sig på honom.

Tre kvinnor hittas med ganska korta mellanrum mördade på helt olika sätt. Till synes har de inget gemensamt men Truut misstänker ändå att de har fått en seriemördare som går lös.

Dag Öhrlund har aldrig varit främmande för humor i sina böcker. Denna gång är det mer av sådant än på länge, vilket gläder mig. De emellanåt nästan farsartade inslagen passar bra ihop med Ewert Truuts kverulerande.

Jag kan köpa att det endast är tre poliser som utreder, även om det naturligtvis är helt osannolikt. Jag kan knappt köpa att poliserna inte tar fasta på ett av de bästa spår de blir serverade. Det här är ändå fiktion och underhållning.

Dag Öhrlund kan skrivandets hantverk, man kan lita på honom som författare. Men det betyder inte att han behöver bre ut sig i över 500 sidor. Jag förstår ändå att böckerna om Ewert Truut har blivit uppskattade. Själv läser jag dem med ett småleende.

NISSE SCHEERMAN

Dag Öhrlund

Dag Öhrlund. Foto Knut Koivisto

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22