Ingemarsons Lyckans hjul kunde ha rullat ännu bättre

Mar 31st, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Omslag till Lyckans hjulPå Lingonstigen i småstaden Sävesta bor tre kvinnor. 60-åriga hemmafrun Miriam har levt ett rätt stillsamt liv men allt kraschar när maken lämnar henne för sin sekreterare.

Nina är frisör och bor ensam med sin tonårige son. Hennes dröm var en gång att bli konstnär, men drömmen gick i kras. Trots det är hon ganska nöjd och gillar att gå ut och festa ibland.

Gifta Elinor är utbildad jurist, gift och mammaledig med sin lille son. Hon är egentligen ganska rädd att fastna i ett liv som hemmafru.

Ingemarsons romaner har kallats för chick-lit, feel good-böcker och identifikationslitteratur. Hon säljer makalöst bra. För tre år sedan blev Små citroner gula 2005 års bäst säljande bok enligt förlaget. Själv menar hon att böckerna är underhållningslitteratur och borde bli bedömda som sådana. Vi ska göra ett försök. Är Lyckans hjul (Norstedts 2006, storpocket 2007) underhållande även för en av manligt kön?

Här har vi skilsmässor, känslor av utanförstående och inte längre behövd, kvinnors ångest över att alltid tvingas välja mellan barn och arbete eller sorg över att barnen är utflugna.

Något av detta kan även en man med någorlunda empatiska reflexer förstå och ta till sig. Men underhållande? Nja … jag tycker nog att Lyckans hjul inte underhåller något vidare. Den uppehåller sig vid saker som blir likgiltiga eftersom inget rubbas ur sin ursprungliga balans. Det blir surt hela vägen på något sätt. Inte ens spåkärringen Janina lyckas få storyn att lyfta, hur mycket hon än viftar med Tarotkorten. Det känns som om hon hamnade i historien i ren desperation – ungefär som de hård-kokta deckarförfattarnas metod att i brist på idéer kasta in en kille med pistol.

PER MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22