INFILTRATÖREN

May 21st, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till InfiltratörenAv Alex Berenson
The Faithful Spy, 2006
Översatt av Björn Linné
Prisma 2007

Den här boken fick en Edgar som bästa thrillerdebut 2007. Det är en inte alls oäven spionhistoria av modernt snitt, den utspelar sig nämligen i Afghanistan. CIA-agenten John Wells är den förste västerlänning som lyckas infiltrera al-Qaidas ledande skikt och får  av bin Ladens närmaste man ett uppdrag på amerikansk mark.

Wells är troende muslim och upptäcker en inre konflikt som emanerar ur år av hemlighetsmakeri som ”undercover agent”. Till och med folket inom CIA tycks vara skrämda av honom och hans religion. Fingranskningen av honom trappas upp när två bomber i Los Angeles dödar 300 människor.

Alex BerensonFörfattaren tar från olika utgångspunkter itu med den inneboende sensationskraft historien har utan att förenkla den tro och övertygelse som finns på båda sidor om stridslinjerna. Intrigen bygger helt på om man vill tro att det finns ett vilande nätverk av Usama bin Ladens folk i USA, men gör man det blir boken en nagelbitare. Den är oerhört grafisk i skildringen av bombningar och tortyr – inget för de kräsmagade alltså.

Berenson arbetade som korrespondent för New York Times när Bush gav sig på Irak. Det märks att han har besökt de områden han beskriver. Han har heller inte alltför stark tilltro till det egna landets byråkrater, som han tycks mena i alltför hög grad tjänar sig själva hellre än folket.

JAN NYGREN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22