INDRIVAREN

Jan 17th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Robert Kangas
Alfabeta/Anammo 2001

Här är en mycket annorlunda thriller berättad på ett fascinerande språk, en roman som verkligen höll mig i ett järngrepp från första till sista raden. Ronald Trots växer upp under ganska kärva förhållanden i en värmlandstrakt. Själv är han lite egen och håller sig mest för sig själv. Hans stora intressen är jakt och knivar. De senare tillverkar han själv och säljer dem så småningom. Han är helt bunden till sin far, som han verkligen ser upp till.
Hela tiden har Ronald ett enormt ansvar för personerna runt omkring sig och då särskilt hans lillasyster. Däremot har han inte mycket till övers för sin lillebror, mellanbarnet, som han tycker är en riklig vekling och morsgris.
När fadern dör känner Ronald sitt ansvar gentemot sin familj, som han kommer att beskydda med både våld och hämnd om det skulle behövas. Och det gör det, tycker Ronald. Han får ta sitt ansvar för detta och tvingas till några så kallade volter i fängelse för detta. Ronald har ett rättspatos som går en bra bit utöver det vanliga och man känner verkligen både för och emot hans handlande i vissa situationer. Detta är en mycket stark bok och för mig en fin läsupplevelse. Anamma är att gratulera till denna författare.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22