ILLVILJA

Dec 7th, 2020 | By | Category: 2020-12 dec, Recension

Omslag till IllviljaAv Jørn Lier Horst
Illvilje, 2019
Översättning Marianne Mattsson
Wahlström & Widstrand, 2020
ISBN 978-91-46-23434-0, inbunden,  349 sidor

Kommissarie William Wisting och hans dotter Line, journalist och emellanåt polisfotograf, ägnar sig åt ett nytt kallt fall. En livstidsdömd fånge, Tom Kerr, har bestialiskt mördat flera unga kvinnor. Två har hittats på olika ställen, nedgrävda i plastsäckar, men en kropp saknas och nu vill Tom Kerr visa var han grävde ner den tredje kvinnan.

Adrian Stiller, en ung och ärelysten Oslopolis ska delta i Wistings sökande med mördaren som vägvisare. Ett stort uppbåd har organiserats. Line har kameran i beredskap. Alla försiktighetsmått har vidtagits…

Så börjar den tredje boken med genren kalla fall och snart visar det sig att detta fall är i högsta grad stekhett! Illvilja är ganska olik de tidigare fallen som varit mer av stillsam pusseldeckare. Det är också många poliser inblandade, ett åkande hit och dit och många namn att hålla ordning på. Nej Illvilja är en ganska så motbjudande thriller med upprepade närgångna beskrivningar av mördarens avskyvärda tortyr av de unga kvinnorna. Det är direkt frånstötande och det för inte handlingen framåt på något sätt. När Line ska filma på en nästan öde ö vill man bara skrika ”Neeeej – åk inte dit ensam och varför har du med din lilla flicka!!!” Det är förstås den obehagliga beskrivningen av det råa våldet som känns helt onödigt och att den i vanliga fall skärpta och rådiga Line plötsligt skulle sakna allt förnuft känns absolut inte särskilt trovärdigt.

Nu kan jag bara hoppas att Wisting & Co får en mer intresseväckande intrig med nästa bok och att man återgår till äkta kalla fall.

BERIT ENGDAHL

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst. Foto Tom Hansen

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22