IKON

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Frederick Forsyth
Icon 1996
Översatt av Lennart Olofsson
Bonniers 1997

Forsyth påstår att detta är hans sista bok. Det vore synd, så låt oss hoppas att det är en målsättning och inte ett löfte. I romanen tar han upp vad som skulle kunna ske i ett sönderfallande Ryssland när en ”stark man” med hjälp av gangsterpengar och diverse PR-knep försöker manipulera sig fram till högsta makten. Det som får åtminstone mig att höja ögonbrynen är Forsyths oblyga propagerande för att det stora landet borde ha en kejsare (tsar är en felaktig benämning, påpekar han) som styresman. Med tanke på att hans tidigare framsynta spådomar är det kanske dags för världens rojalister att ta framautografblocket och boka biljett till Moskva.

Forsyth vet tydligen en massa om både spioneri i väst och öst och har en sällspord förmåga att levandegöra sina kunskaper. Det här är på ytan en spännande historia om ett slags fullt normal superhjälte – om nu sådana finns – som ingriper mot alla odds. Samtidigt får läsaren en lektion i hur det nutida Ryssland (lätt maskerat till 1999) fungerar och han för som han brukar resonemang om moral, etik och inte minst makt. Det är en bok som är en glädje att läsa eftersom man får känslan av att man mitt i allt det spännande och fartfyllda får lära sig något.

ERLING HÅVALL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22