IKAROS FLYKT

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2001

Nye ordföranden i Nils Ferlinsällskapet Jan Mårtensson har kommit med ytterligare en kulturhistorisk rundvandring maskerad till deckare med Homan och hans katt i bärande roller. Den har gången tar Mårtenson oss till Estland vid tiden för det tyska sammanbrottet. En ung estnisk flicka flyr i en fiskebåt till Sverige – och femtio år senare händer saker i Stockholm som har sin bakgrund i just detta: en gammal kvinna mördas i Gamla stan och en tysk politiker begår självmord på ett hotell.
Homan greppar över mycket i denna roman. Här härjar nynazister och bland nycklarna till den gåta antikvitetshandlaren ställs inför finns ryska ikoner och en gustaviansk sekretär innan allt uppdagas på Lanzarote.
Mårtenson har på senare tid fått lite upprättelse efter att i kritikerkretsar varit något av paria i ett par decennier. Han skriver väl och omsorgsfullt, kulturellt och återblickande och i rätt många stycken riktigt spännande.
Och Homan är förunderligt opåverkad av alla de brott han träffat på under en mycket, mycket lång karriär.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22